What to do with Sinterklaas leftovers?

What to do with

Nog kilo’s pepernoten in je voorraadkast? Nog een paar meter banketstaaf? Nog zes chocoladeletters in je huis rondzwerven? Meestal heb ik na sinterklaas nog best wel wat snoepgoed over. Ik heb zo een beetje op internet rondgeneusd en best wel wat tips gevonden voor wat je er mee kunt doen. Je kunt vrij gemakkelijk een recept voor arretjescake vinden. Vaak wordt deze gemaakt met chocolade en restjes van koekjes. Wat je dan bijvoorbeeld kunt doen is de koekjes vervangen door pepernoten of stukjes speculaas en de chocolade door stukjes chocoladeletter. Hmmm…..

Qua left-over chocoladeletters is er natuurlijk genoeg te verzinnen. Hak de letter bijvoorbeeld in kleine stukjes en doe deze door je yoghurt (met muesli), maak chocolademouse, etc. Wil je er echt een feestje van maken, dan kun je je vriendinnen uitnodigen en vragen of zij ook hun chocoladeletter mee willen nemen. Chocolade smelten en je chocofondue is klaar!

Mijn collega had laatst een hele lekkere pompoentaart gemaakt met….pepernoten bodem. Je moet daarvoor de pepernoten in een theedoek vouwen en met een deegroller verkruimelen. Daarna smelt je wat boter die je vervolgens door de pepernoten kruimels roert. Dit mengsel doe je in de bodem van een taartvorm. Even goed aandrukken en een uurtje in de koelkast zetten. Daarna is je taartbodem klaar! Erg lekker voor een cheesecake, kwarktaart, Monchou taart, etc.

Restjes amandelspijs, bijvoorbeeld uit je banketstaaf, kun je gebruiken in appeltaart of appelflappen (de soort die met bladerdeeg gemaakt wordt). Voor de appeltaart kun je het op de volgende manier doen: je maakt het deeg voor de bodem en doet dit in de taartvorm. Daarna vermeng je het spijs met een beetje boter en dit smeer je uit over de deegbodem. Daarna doe je het appelmengsel er op en maakt je de taart af zoals je normaal gesproken ook doet. Voor de appelflappen kun je stukjes spijs mixen met het appelmengsel en dit in de appelflappen doen.

Eet smakelijk!

Speak Your Mind

*