Citytrip/Citytip: Boedapest

20140219 boedapest collageHoewel jullie regelmatig mode-, beauty- en binnenlandse hotspot posts zien verschijnen op insidefruits, dit keer iets anders. Afgelopen weekend ben ik namelijk naar Boedapest geweest en was zwaar onder de indruk. Hoewel ik al had gehoord dat het een superleuke stad is, was ik echt super verrast over hoeveel er te doen en te zien is. Ik vond het een combinatie van Lissabon en Wenen en een vleugje Turkije. Ook niet zo gek, want de stad is onderdeel geweest van het Ottomaanse rijk, Oostenrijk-Hongarije en nog een aantal andere landen. Maar nu willen jullie natuurlijk allemaal weten wat er nu zo leuk aan is!

20140219 boedapest 2
1) De burcht. Boedapest bestaat uit twee delen: Boeda en Pest. De delen worden gescheiden door de Donau. In het Boeda gedeelte kunt je o.a. de burcht vinden wat een soort omringde stad an sich is. De burcht en Donau staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco en wat mij betreft terecht. Je hebt heel mooi uitzicht over de Donau en de hele stad. Overal zie je kleine straat, enorme kerken(let vooral ook op de daken van de kerken) en mooie kastelen. Bovenstaande foto is niet heel erg helder en op het moment wordt er veel verbouwd om de burcht heen, maar om toch een beetje te laten zien waar ik het over heb.

2) Winkelen. In de buurt van Deák Ferenc tér kun je heel goed winkelen. Je vindt er veel bekende ketens maar ook Hongaarse winkeltjes. Ben je een chocolade liefhebber? Dan moet je echt een bezoekje brengen aan Szamos, een soort banketbakker/tearoom. Je kunt er allerlei soorten bonbons en taart eten en kopen. De centrale markt, Nagy Vásárcsarnok, is een van de grootste overdekte van Europa (of in ieder geval volgens mijn Hongaarse bron) en je kunt er echt van alles vinden, van etenswaren tot souvenirs.

20140215_153721

3) Het parlament. Aan de andere kant van de stad, de Pest kant, is het Hongaarse Parlament. Nu denk je misschien dat dat niet zo groot moet zijn, want Hongarije heeft minder inwoners dan Nederland. Guess again. Het parlamentsgebouw is huge! Toen ik er was was het in verbouwing, maar zoals je op de foto’s kunt zien is het nog steeds heel erg indrukwekkend.

4) Badderen. Bij Badderen hebben we het dan natuurlijk niet over het bad in je hotelkamer. Toen de Ottomanen Boedapest veroverd hadden namen ze natuurlijk een aantal gebruiken mee. Een van die gebruiken is de badhuis cultuur. Verspreid over Boedapest kun je verschillende badhuizen vinden, waarbij veel Turkse Hammams in het niet vallen. Heerlijk dus als je een dagje, of middagje, wilt ontspannen.

20140219 boedapest
5) Eten. Hoewel je bij Hongaars eten waarschijnlijk vooral aan Goulasch denkt, zijn er veel meer lekker dingen. Maar wat ik toch echt top vind zijn de palacsinta (pannenkoeken). Waarschijnlijk heb ik het niet goed geschreven, maar je weet in ieder geval waar je op moet letten als door de stad loopt. Dit zijn een soort pannenkoeken die lijken op Franse crepes maar dan met allerlei soorten vullingen. Ik ging voor een stuk pannenkoekentaart met champignons, spinazie, ham, zure room en kaas. Heel erg lekker en ik geloof dat ik voor mijn hele lunch €3,20 kwijt was. Het pannenkoekenhuis waar ik geweest ben heet Nagyi Palacsintázója.

6) Het Margiteiland. Hier ben ik zelf niet geweest, maar het schijnt dat je hier in de zomer onwijs lekker kunt ontspannen, van de natuur genieten, picknicken, etc. Het is een soort van enorm stadspark.

Ben je nog niet helemaal overtuigd? Misschien dat het helpt als ik vertel dat alles spotgoedkoop is in vergelijking tot Nederland, de mensen onwijs aardig zijn en de temperatuur er in de zomer heel aangenaam is? O, en dat deze blogpost ongeveer twee keer zo lang is als normaal zegt al genoeg toch? Ben jij al in Boedapest geweest? Of heb je nog een andere tip?

Speak Your Mind

*